Linkek a témában:
A szőlő
Az ősz népszerű gyümölcse a szőlő. Jó ha tudjuk, hogy ízletessége mellett, a vértisztító és az idegerősítő hatása is kiemelkedően jó. Remek izomregeneráló táplálék.
A bél megbetegedéseit gyógyítja, a vese és a hólyag kövesedését akadályozza, a belső összenövéseket is oldja. Fokozza az epeválszatást és ürítést. A nagy mennyiségben elfogyasztott szőlő a vizelet savasságát is csökkenti. Igen jó hatású szamárköhögésnél és a daganatos betegségeknél. Reuma, májbetegségek, vízkór esetén a fehér vagy zöldes színű szőlők a legjobbak, a hurutokat a fekete és kék szőlők oldják a leghatásosabban.
Nem tanácsos a szőlő fogyasztása szénaláz, asztma, tuberkolózis és tüdőgyulladás esetén.
Avokádó (Persea americana)
Az avokádót a spanyol hódítók fedezték fel, korábban „Aguacate”-nak hívták. Mielőtt az európaiak Amerikát és az avokádót felfedezték volna, azt a spanyol hódítók már rég termesztették és fogyasztották.
Berkenyelé
A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Hegyvidékek erdeiben (fenyvesek, bükkösök, tölgyesek) megtalálható, feltűnően szép piros termésű cserje vagy fa. Teája vesekőképződés esetén javallott.
Gyümölcslevek
Csak gyümölcs, és más semmi
Kizárólag a Culinaris által forgalmazott termékcsalád, amelynek minden üvege
kizárólag friss, érett és illatos gyümölcsökbôl készült.
A gyümölcslevek alapanyagát ôstermelôktôl vásárolják, akik kellô gondoskodással és odafigyeléssel termesztik a gyümölcsöket. Hagyományt ôriznek, így bárki engedhet a természet csábításának. Ezeket a gyümölcsleveket cukor, víz, aromák és tartósítószerek hozzáadása nélkül állítják elô. Valódi 100%-os gyümölcstartalom.
Mangó (Mangifera indica)
A mangó a legfinomabb egzotikus gyümölcsök egyike. Alakja tojásdad vagy veseformájú. Az érett gyümölcs színe rendkívül változatos, fajtától függően lehet zöld, sárga, narancspiros, piros és sötét bordó, vagy ezek kombinációja. A héj szinezettsége nem mindig áll egyenes arányban a gyümölcs ízletességével. Sőt egyes éretten is zöld héjú fajták (pil. Amelie) még ízletesebbek is mint a pirosas fedőszínnel borított fajták. A gyümölcshús sárga vagy narancssárga színű, kellemesen édes ízű, állaga az őszibarackhoz hasonlítható. A mangó teljes érettségben kissé megpuhul, ekkor a legízletesebb.
Narancs
A narancs (latin neve Citrus aurantium L., népies neve auranci, oránzs) déligyümölcs.
A narancsbogyó külső rétegét, a jellegzetes sárga színű héját a kereskedelemben – színe alapján – „flavedó”-nak nevezik. A külső héj (Aurantii cortex) illóolajat, keserűanyagot, karotinoidot és narancssavat tartalmaz, közkedvelt aromájú ízesítő fűszert készítenek belőle. A héj belsőbb, fehér rétege taplószerű, melyet „albedó”-nak neveznek. A bogyó belseje sárga és lédús.
Papaya (Carica papaya)
A papaya változatos alakú gyümölcs. Léteznek kerekded, tojásdad és megnyúlt fajtái is, de hazánkban főként a kis méretű, körte alakú papayával találkozhatunk. Héja zöldessárga vagy sárga, lazacrózsaszíntől a narancssárgáig váltakozó gyümölcshús puha, lédús. Ajánlatos a gyümölcs húsára citromlevet csurgatni. A gyümölcs belsejében lévő fekete magok nem ehetőek. A termés papaint tartalmaz, ami egyike a leghatékonyabb fehérjebontó enzimeknek. Minél éretlenebb a gyümölcs annál nagyobb mennyiségben található meg benne ez az enzim. Az éréssel rohamosan csökken a mennyisége. Az angolok a papayát a gyarmati időben "reggeli gyümölcsnek" nevezték. A trópusokon még ma is reggeliként fogyasztják.
Meghatározás
A turmix linkgyűjtemény számtalan elkészítési javaslattal és finomabbnál finomabb recept ötlettel rendelkezik, ezenkívül összegyűjtötte a turmix lelőhelyek, turmix italpor forgalmazók, és turmix alapanyagok linkjei is megtalálhatók a katalógusban. Tisztító turmix, tofukrémes turmix, turmix gyerekeknek, szerelmi elixírek, frissenfacsart levek. A turmix készítés eszközei, vásárlási lehetőségek.